Mestkever als metafoor

Scarabaeus is het geslacht waartoe ook de heilige pillenkever (Scarabaeus sacer) behoort. De heilige pillenkever is een mestkeversoort. Mestkevers zijn niet alleen harde werkers, maar de heilige pillenkever, ook wel heilige scarabee genoemd, stond in het Oude Egypte ook symbool voor wederopstanding.

Mestkevers verzamelen mest van herbivoren, zoals paarden en kamelen, waarin nog veel onverteerde vezels zitten. Daar draaien ze mestballen van waar ze hun eieren in leggen. De mest doet dienst als reservevoedsel. Als twee kevers samen een balletje (of pil) rollen, dan zijn dit een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje graaft dan de gang waarna het vrouwtje onder het zand een eitje legt. Eenmaal uitgekomen voedt de larve zich met de mest en verpopt ze zich tot jonge glanzende kever. Dit gedrag waarbij een oude kever zich ingraaft en een jonger exemplaar uit zijn graf deed oprijzen, zorgde ervoor dat de scarabee in het Oude Egypte werd aanbeden als symbool van dood en wederopstanding.

.

“In mijn visie is mest ook geen eindstation of probleem (dood) maar juist de bron of grondstof voor een nieuw product of cyclus (wederopstanding).”